Vodafone România, într-o situație cruntă. Datoriile de patru miliarde de lei și concedierile masive, doar începutul dezastrului

de: Alexandru Puiu
02 11. 2023

Deja de câțiva ani, Vodafone România se confruntă cu o serie stufoasă de probleme financiare. Deși s-a vehiculat în trecut că scoate profitul din țară, având în vedere performanța diviziei din țara noastră, motivele de bucurie sunt puține spre inexistente.

Conform datelor deținute de Ministerul de Finanțe, la momentul de față, datoriile Vodafone România sunt similare cu încasările gigantului autohton din domeniul telecomunicațiilor. La acestea se adaugă pierderi anuale de sute de milioane de lei. Deși mai există companii într-o situație similară care expediază profitul peste graniță și au făcut subiectul unor declarații foarte agresive din partea oficialilor români, este foarte probabil ca nu doar aceasta să fie problema Vodafone, mai ales că a concediat aproximativ 1.000 de angajați. Nu în ultimul rând, în ultimii trei ani fiscali, de fiecare dată, și-a majorat datoriile.

Citește și: Vodafone „a călcat pe bec” din nou: greșeala de neiertat a gigantului cu un client din România. De ce își bate joc de noi?

Vodafone România S.A., o companie pe pierderi, de mult timp

Vodafone România nu pare să mai aibă vreo șansă să iasă la liman, după ani de zile de performanțe similare. Ca referință, în 2020 a avut o cifră de afaceri de 4,7 miliarde de lei. În 2021 și 2022, aceasta a fost de 4,9 miliarde de lei. Valorile în sine ar fi îmbucurătoare, dacă nu ar fi egalate de datorii fabuloase din același spectru al miliardelor.

În 2020, Vodafone România avea datorii de 3,5 miliarde de lei. În 2021, valoarea astronomică a mai crescut un pic până la 3,8 miliarde, ca în 2022 să fie suplimentată până la 3,9 miliarde de lei. Conform datelor agregate de defapt.ro, pierderile companiei autohtone au fost de 214 milioane de lei în 2020, ca apoi să sară la 410 milioane de lei în 2021 și 121 de milioane de lei în 2022.

Ce s-a prăbușit în aceeași perioadă este numărul de angajați. Au fost 3.906 în 2020, 3.713 în 2021 și a ajuns la 2.970 în 2022. Cu alte cuvinte, compania a înregistrat o reducere de 25% a personalului în doar doi ani.

Citește și: Vodafone a anunțat concedieri masive: mii de oameni își vor pierde locul de muncă, după rezultatele financiare dezamăgitoare

Ce se întâmplă cu Vodafone România

„Vodafone a investit peste 5 miliarde de euro în România, de la intrarea sa pe piață. Industria de telecomunicații se află la un punct de răscruce, făcând față unor provocări importante, iar acest context se reflectă și în rezultatele înregistrate de Vodafone pe plan local.

O cooperare strânsă între sectorul public și industria de telecomunicații este necesară pentru a depăși provocările și a motiva operatorii să continue să investească în tehnologie de ultima generație pentru a sprijini nevoile românilor pentru conectivitate sigură și rapidă.

Vodafone România se află într-un proces de transformare de la statutul de furnizor de servicii de telecomunicații la un furnizor de tehnologie de încredere pentru români, mediul de afaceri și comunități”, explica Achilleas Kanaris, CEO Vodafone Romania, pentru profit.ro, în mai 2022.